Απώλεια θερμότητας – Χρήσιμα tips

Απώλεια θερμότητας – Χρήσιμα tips

Διανύουμε την πιο ψυχρή περίοδο του έτους, προφυλάξτε την οικεία σας από πηγές ρεύματος αέρα. Σύμφωνα με έρευνες, οι διαρροές αέρα μπορεί να οδηγήσουν έως και 30% αύξηση των λογαριασμών ενέργειας.  Ο ψυχρός χειμωνιάτικος αέρας μπορεί να εισέρχεται στον εσωτερικό σας χώρο με ποικίλους τρόπους εμποδίζοντας τις προσπάθειες ισορροπίας θέρμανσης στο χώρο, για το λόγο αυτό μην ξεχνάτε να εστιάζεται στον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού.

Εικόνα 1: Στεγανοποίηση περιμετρικά του ανοίγματος με αφρό πολυουρεθάνης
Εικόνα 1: Στεγανοποίηση περιμετρικά του ανοίγματος με αφρό πολυουρεθάνης Πηγή: The Family Handyman | Do it Yourself Home Improvement: Home Repair

Ένας βασικός παράγοντας , είναι οι θερμογέφυρες που δημιουργούνται στον χώρο και παρατηρούνται κυρίως πλευρικά των ανοιγμάτων. Ένα παλιό χωνευτό κούφωμα, ένα άνοιγμα στον τοίχο το οποίο δεν έχει μονωθεί σωστά, μία λανθασμένη τεχνική στεγάνωσης των ανοιγμάτων, τα μονά τζάμια, ψυχρά ή ξύλινα κουφώματα που υπάρχουν στην οικεία μπορεί αναντίρρητα να είναι ο πιο βασικός παράγοντας πηγής ρεύματος ψυχρού αέρα.

Εικόνα 3: Σωληνοειδές καουτσούκ / ταινία αεροστεγάνωσης
Εικόνα 2: Σωληνοειδές καουτσούκ / ταινία αεροστεγάνωσης Πηγή: Ремонт своими руками. Школа ремонта. Ремонт квартир. Строительство. (rem-uroki.ru)

Μπορεί η αντικατάσταση των κουφωμάτων με σύγχρονα ενεργειακά συστήματα αλουμινίου να είναι η αμεσότερη λύση για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό, όμως λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών δεν έχουν όλοι την ευχέρεια αυτή. Για τον λόγο αυτό, παρακάτω σας παρουσιάζουμε κάποιες οικονομικές λύσεις με τις οποίες μπορείτε να μειώσετε σημαντικά της απώλειες του χώρου.

Ξεκινώντας, εκείνο που πρωταρχικά οφείλετε να πράξετε, είναι να μειώσετε τον αέρα που εισέρχεται και εξέρχεται από το σπίτι. Αναρωτιέστε πως όμως θα γίνει αυτό; Πολύ απλά, χρησιμοποιήστε λωρίδες στεγανοποίησης όπως κολλητική ταινία αεροστεγάνωσης, σωληνοειδές καουτσούκ, ειδικά λάστιχα στεγάνωσης κλ. Επίσης, μπορείτε να ελέγξτε και σφραγίστε τα κενά που πιθανόν να υπάρχουν περιμετρικά από καλώδια και τις σωληνώσεις με αφρό πολυουρεθάνης ή με σιλικόνη στεγάνωσης.

Επιπροσθέτως, αντικαταστήστε τα μονά τζάμια με διπλά ενεργειακά. Τέλος αλλάξτε τα παλιά φθαρμένα λάστιχα με την πάροδο του χρόνου από τα ήδη υπάρχον τζάμια με νέα ειδικά λάστιχα στεγάνωσης.

 Εικόνα 3: Ενεργειακά τζάμια
Πηγή: ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε (samaras.glass)

Αναμφίβολα, υπάρχουν ακόμα περισσότεροι τρόποι αντιμετώπισης της απώλειας ενέργειας, η μόνωση της ταράτσας, η θερμομόνωση, η ορθή επιλογή λέβητα κοκ., όμως εκείνοι είναι τρόποι οι οποίοι κοστίζουν αρκετά. Σκοπός λοιπόν αυτού του άρθρου, είναι να παρουσιάσουμε  μέσα τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως περιμετρικά των κουφωμάτων, στις κάσες και τα φύλλα ανοιγμάτων και τα οποία μειώνουν σημαντικά τις απώλειες για άμεσο χρονικό διάστημα χωρίς όμως κάποιο σημαντικό οικονομικό κόστος.