Εγκρίθηκαν οι πρώτες 12.579 αιτήσεις του “Εξοικονομώ”

Εγκρίθηκε από τη Επενδυτική Επιτροπή του Ταμείου «Εξοικονομώ» που συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή η υπαγωγή των πρώτων 12.579 αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

Πρόκειται για αιτήσεις που δεν συνοδεύονται από δάνειο για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής. Ο συνολικός προϋπολογισμός τους υπερβαίνει τα 308,8 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και λοιπών δαπανών, απαραίτητων για την υλοποίηση των έργων, ενώ η δημόσια δαπάνη των αιτήσεων προσεγγίζει τα 245 εκατ. ευρώ. Συνολικά  στο πρόσφατο Εξοικονομώ Αυτονομώ που έτρεξε το 2020 μέσα στην πανδημία με προυπολογισμό περί τα 850 εκατ. ευρώ εγκρίθηκαν 39.562 αιτήσεις .

Τα εξοικονομώ αποτελούν δράσεις του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που έχει θέσει ως στόχο έως το 2030 το 15% των κτιρίων να έχει ανακαινιστεί ή να έχει αντικατασταθεί από νέα κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Ο συνολικός αριθμός κτιρίων που πρέπει να ανακαινιστούν υπολογίζεται σε περίπου 600.000. Επομένως, κάθε χρόνο θα αναβαθμίζονται ενεργειακά ή θα αντικαθίστανται από νέα ενεργειακά αποδοτικότερα, κατά μέσο όρο 60.000 κτίρια ή κτιριακές μονάδες.

Πηγή

Δείτε σχετικά άρθρα ΕΔΏ.